דוח שינויים בהון עצמי – מה זה ולמי זה רלוונטי?
מדי שנה מחויבים כלל בתי העסק והחברות המסחריות להנפיק שורה של דוחות שונים, המתארים בפירוט את מצבה הפיננסי של אותה חברה. דוחות כמו מאזן או דו"ח רווח והפסד הם ידועים ומוכרים יותר לציבור הרחב, אך ישנם מספר דוחות נוספים המפורסמים על ידי חברות עסקיות מדי שנה, חלקם חשובים גם כן עבור גורמים רבים ושונים. דוגמה טובה לכך הוא דוח שינויים בהון העצמי. מה כולל דוח זה, מי אחראי להפיק ולפרסם דוח זה ועבור מי הוא רלבנטי?
הון המניות של החברה והשינויים שחלו בו
דוח שינויים בהון עצמי, כשמו כן הוא, כולל בבסיסו את ההון העצמי של אותה חברה – את הון המניות שלה, בין אם הוא מוחזק על ידי בעלים יחיד, כמה שותפים או אפילו חלק מהציבור הרחב (זהו המקרה של חברות ציבוריות, הנסחרות בבורסה). בנוסף לכך, מציג דוח שינויים בהון עצמי גם את הרווח הנקי של אותה חברה במהלך שנת הפעילות אליה מתייחס הדוח. רווחים אלו של השנים האחרונות הם הבסיס הכלכלי לחלוקה של רווחים לבעלי המניות (בצורת דיבידנד או מניות הטבה).
לכן, במקרה של חברה אשר הציגה בשנים האחרונות רווח נקי חיובי, ניתן יהיה לראות ב- דוח שינויים בהון עצמי של אותה חברה הפחתה מסוימת באותו הון, במקרה בו החברה חילקה חלק מהונה למחזיקי המניות (כאמור, על ידי חלוקת דיבידנדים, מניות הטבה וכו')
הנפקת הדוח באחריות מערך ראיית החשבון של החברה
בדומה לדוחות כספיים אחרים דוגמת מאזן, רווח והפסד וכד', גם דוח שינויים בהון עצמי מופק ומפורסם על ידי רואה החשבון של החברה, או במקרה של חברות גדולות – משרד רואי חשבון המטפל באותה חברה.
כל הדיווחים המפורטים והרשמיים של חברות עסקיות נכללים במערך ראיית החשבון של החברה, ופרסומם רלבנטי לגורמים רבים ושונים – דוח שינויים בהון עצמי, למשל, רלבנטי ביותר עבור מנהלי החברה, עבור משקיעים נוכחיים או פוטנציאליים, עבור בנקים וגופים פיננסיים נוספים עימם עובדת אותה חברה, שותפים עסקיים, הציבור הרחב המתעניין ברכישת מניותיה של אותה חברה (במקרה של חברות ציבוריות) ועוד. דוח זה, בדומה לדוחות כספיים נוספים, מכיל מידע מפורט ורב ערך אודות מצבה של החברה ואופן התנהלותה, ולכן רלבנטי עבור גורמים רבים כל כך.