הוראות ניהול ספרים לכלל העסקים בישראל
אחד הדברים המשותפים לכל סוג של עסק הפועל בישראל, בין אם מדובר בעוסק פטור קטנטן ובין אם בחברה מסחרית גדולה, הוא החובה לניהול ספרי חשבונות, חובה המפורטת בפקודת מס הכנסה כ- הוראות ניהול ספרים. בעוד כל עסק באשר הוא מחויב על ידי הוראות ניהול ספרים, כמובן שלא כל סוג של עסק מחויב בדיוק באותן הוראות. מה מבדיל בין עסקים שונים והוראות ניהול הספרים להן הם מחויבים ומהן הדרכים המומלצות לוודא כי אנו, כבעלי עסק, ממלאים באופן מושלם אחר אותן הוראות?
סוג העסק והיקף המחזור העסקי
אחד הקריטריונים העיקריים על פיהם נבדלים העסקים השונים אחד מן השני ב- הוראות ניהול הספרים להן הם מחויבים, הוא היקף המחזור העסקי. ברור כי עסקים קטנים, דוגמת עוסק פטור אשר היקף המחזור השנתי שלו אינו עולה על מאה אלף שקלים, אינם מחויבים באותן הוראות ניהול ספרים מעמיקות, מקיפות ומפורטות בהן מחויב תאגיד ענק.
פרמטר נוסף הוא סוג העסק, או התחום בו פועל אותו עסק. ישנם תחומי עיסוק אשר העסקים הפועלים במסגרתם מחויבים בסוג מסוים של רישום וניהול ספרים, גם ללא קשר במחזור העסקי שלהם.
פרמטר נוסף הוא מספר העובדים שמעסיק אותו עסק. מדד זה מעיד כמובן גם על היקף המחזור העסקי של אותו עסק, ומשפיע על סוג הוראות ניהול הספרים להן מחויב אותו עסק.
הבדל מהותי באופן ניהול החשבונות בעסק
משמעותן של הוראות ניהול ספרים באה לכדי ביטוי בעיקר בסוג הנהלת החשבונות הנהוגה באותו עסק. עסק המחויב להוראות רבות ומפורטות יזדקק כמובן למערך הנהלת חשבונות מורכב יותר, בעוד עסק קטן יחסית המחויב בהוראות "מקלות" יוכל להסתפק במערך הנהלת חשבונות מצומצם יותר, ובמקרים רבים יוכל בעל העסק לעשות זאת בעצמו. לדוגמה, ניהול חשבונות של עוסק פטור היא פשוטה וקלה לביצוע – כל שנדרש מהעוסק הפטור הוא להנפיק קבלות ללקוחותיו (ולהגיש את העתקי הקבלות בסיכום השנתי), לנהל ספר פדיון יומי ולשמור את כלל המסמכים הקשורים בפעילותו של העסק. בסיום השנה מחויב כל עסק בהגשת דו"ח סיכום שנתי, כאשר גם כאן, הדו"ח שיגיש עוסק פטור, למשל, יהיה פשוט וקצר הרבה יותר מזה שתגיש חברה עסקית גדולה.