
הנהלת חשבונות
כל עסק, חברה קטנה או תאגיד גדול, זקוקים לשירותים של הנהלת חשבונות באמצעותם ניתן לקבל בכל עת, תמונה מדויקת של המצב הפיננסי בעסק. למנהל החשבונות אחריות רבה ועליו להיות מדויק ומסודר בעבודתו כדי לשמור על התנהלותו התקינה של העסק. את תפקידיו ניתן לחלק לשלוש קטגוריות מרכזיות: רישומים חשבונאיים, הכנת משכורות ודיווח שוטף לרשויות.
רישומים חשבונאיים
מנהל החשבונות אחראי על ניהול החשבונות היומיומי של בית העסק והדבר כולל בין היתר: רישום מלאי, הזמנות, הנפקת חשבוניות, תשלום לספקים של העסק, הפקדות לבנק, העברות בנקאיות, וכיו"ב. הרישום יכול להיעשות באחת משתי שיטות: הנהלת חשבונות חד צידית, במסגרתה נרשמות הוצאות או הכנסות בלבד והנהלת חשבונות כפולה, במסגרתה נרשמת כל פעולה פיננסית של העסק. הנהלת חשבונות צריכה לפעול על פי השיטה המתאימה כקבוע בחוק. כך למשל חברה בע"מ ועסק מעל מחזור שנתי מסוים, מחויבים על פי דין, לבצע הנהלת חשבונות בשיטה הכפולה.
הכנת משכורות
חלק מרכזי בעבודתה של הנהלת חשבונות הוא הכנת משכורות לעובדים. זו מחייבת ראשית כל, הבנה מעמיקה בדיני העבודה ובדיני מיסים, על מנת להנפיק תלושי שכר התואמים את דרישות החוק. שנית, חייב מנהל החשבונות להכיר את תנאי העסקתו של כל עובד, לרבות העובדים הבכירים בעסק, אשר שכרם כולל לעיתים קרן השתלמות, הפרשות גבוהות לפנסיה, אופציות וכיו"ב. שלישית, מחויב מנהל החשבונות לעמוד מדי חודש בלוח הזמנים של הכנת משכורות, משהחוק בישראל קובע כי שכרו של עובד ישולם לו עד ה9 בכל חודש.
דיווח לרשויות
נדבך חשוב מאוד בעבודתה של הנהלת חשבונות הוא דיווח שוטף לרשויות. מדובר בדיווח לשלושה גורמים: מס הכנסה, מע"מ והמוסד לביטוח לאומי. הדיווח מבוצע עד ה15 לכל חודש, עבור החודש הקודם לו והוא מתבסס על הניהול החשבונאי היומיומי של הוצאות והכנסות העסק. לדיווחים הללו חשיבות רבה מאוד ועל מנהל החשבונות להקפיד לבצעם במועד וכנדרש, שאם לא, חושף הוא את העסק לקנסות כספיים כבדים מצד מס הכנסה ומע"מ. כמו כן, אי העברת דיווח כנדרש לביטוח לאומי, פוגע בזכויות העובד מול גורם זה ועלול אפוא להוביל לתביעת העובד נגד העסק.